Hill’s Pet Nutrition Logo

PLEEGGEZIN VOOR
EEN HOND OF KAT

Het tijdelijk opvangen van een huisdier als pleegouder of gastgezin is een geweldig mooie manier om het leven van een dier te veranderen en tegelijkertijd te kijken of de rol van 'huisdiereigenaar' bij jou past.

Bekijk de tips hieronder om je voor te bereiden als pleeggezin.

Wat je nodig hebt om een huisdier tijdelijk op te vangen

 • Geduld en tijd

  Reken erop dat je elke dag wat tijd vrij maakt om je dier te voeren, uit te laten en te socialiseren. Het kan zijn dat je wat meer tijd moet uittrekken als het gedrag van je pleegdier te wensen over laat, of als hij of zij medische verzorging nodig heeft.

 • Een veilige omgeving

  Puppy's en kittens zullen overal mee spelen en overal op kauwen. Zorg dat je je huis - en je familieleden - voorbereidt voordat je nieuwsgierige nieuwe vriend arriveert.

 • Een bench of transportbox

  Deze zijn ideaal voor het vervoeren van katten naar afspraken bij de dierenarts of vanuit het asiel.

 • Hoogwaardige voeding

  Het is essentieel voor het welzijn van je huisdier dat je nat- of droogvoer van goede kwaliteit voert, passend bij de leeftijd en eventuele gezondheidsproblemen.

 • Poepzakjes of kattenbak

  Of je nu je hond uitlaat of de kattenbak schoonmaakt, zorg dat je over het juiste materiaal beschikt om hun omgeving schoon te houden.

 • Speeltjes

  Een van de leukste verantwoordelijkheden als onderdeel van een pleegouder is te helpen een huisdier te socialiseren bijvoorbeeld door met hem of haar te spelen. Geef katten een goede plek waar ze hun nagels in kunnen en mogen zetten.

Wat kun je verwachten als pleeggezin

Het asiel kan je vragen om papieren in te vullen, een training te volgen en het kan een antecedentenonderzoek doen. Typische vragen die een asiel aan je kan stellen zijn:

1

Heb je andere huisdieren?

Dan moeten die allemaal volledig zijn ingeënt en het juiste karakter hebben om een ander dier in hun huis te kunnen verwelkomen.

2

Heb je de mogelijkheid om de opvangkat in een andere ruimte te zetten?

Het is belangrijk om een dierbestendige ruimte te hebben waar nieuwe pleegdieren afgezonderd kunnen worden. Soms heeft een dier nog niet alle inentingen, of heeft hij of zij gewoon even wat ruimte voor zichzelf nodig.

3

Heb je de tijd en flexibiliteit om een dier op te vangen?

Eén van de reden dat een dier naar jouw huis komt, is hem of haar te socialiseren. Je zult dus veel contact met het dier moeten hebben.

Vragen om aan het asiel te stellen

Stel elke vraag die je wil over het tijdelijk opvangen van dieren tijdens het intake proces. Deze vragen kun je bijvoorbeeld stellen:

 • Biedt het asiel voer en een kattenbak/kattengrit, en betaalt het de kosten voor medische verzorging?
 • Is het adoptiedier volledig gevaccineerd en ontwormd?
 • Heeft het asieldier een verleden met gedragsproblemen, zoals bijtincidenten of agressie?
 • Kan een pleeghond- of kat terug worden gebracht als het niet zo goed bij je gezin past?
 • Heb je keuze uit de dieren die je wil opvangen?
 • Is er een optie om je pleeghond of -kat te adopteren als je besluit het dier te willen houden?

De antwoorden op deze vragen zullen per asiel verschillend zijn. Wat het antwoord ook is, het is belangrijk dat je je goed voelt bij het beleid en de regels van het asiel voordat je verdergaat.

De meeste asielen bieden hulp

Weet je niet zeker wat de kosten als pleeggezin zijn? Veel organisaties betalen voor dierenartskosten, terwijl andere spullen als voer en manden aanbieden. Neem contact op met het plaatselijke asiel om naar hun specifieke beleid te vragen.

Vind een asiel bij jou in de buurt

*Hill’s interne gegevens.