Verzorging van pup tot volwaardige geleidehond: maak kennis met Silke, kennelmedewerkster bij het BCG

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Hill’s en het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) werken al jarenlang samen. Voor dit interview spraken we met Silke (kennelmedewerkster bij het BCG) over haar rol en de rol van voeding voor de honden in de kennel.

Kan je iets over jezelf en jouw rol bij BCG vertellen?

Ik ben Silke en nu 1,5 jaar werkzaam bij het BCG. Als kennelmedewerker ben ik verantwoordelijk voor de verzorging van de allerkleinste pups vanaf geboorte tot 8 weken en voor de honden in het centrum die daar hun opleiding tot geleidehond volgen.

“Het is belangrijk om met een goede voeding te werken, omdat dit bijdraagt aan de levensduur en levenskwaliteit van onze honden.”

Wat is de rol van voeding voor de honden in de kennel?

Een kwalitatieve dierenvoeding ondersteunt onze honden in hun dagelijkse gezondheid. We kiezen voor een voeding met hoogwaardige voedingsstoffen en smaak. Het is belangrijk om met een goede voeding te werken, omdat dit bijdraagt aan de levensduur en levenskwaliteit van onze honden, en nodig is voor de werking van alle lichaamsfuncties. Het is de bouwsteen en zorgt voor voedingsstoffen die nodig zijn voor het onderhoud en opbouw van het lichaam, en daarnaast voor preventie van ziektes. Kortom, het selecteren van een goede voeding is zeer belangrijk voor onze werkende honden.

Hoe controleer je de voeding en voedselvoorraden voor honden in de kennel, om ervoor te zorgen dat ze voldoende en geschikt voedsel krijgen?

Onze honden worden op regelmatige basis gecontroleerd op hun gewicht en hun algemene toestand. Afhankelijk van deze criteria wordt er gekeken naar welke soort voeding en hoeveel voeding ze krijgen. Dit is voor iedere hond verschillend en we bekijken dit dus voor iedere hond afzonderlijk. Voor onze voerzakken leggen we een voorraad aan. Voeding die het meeste gebruikt wordt, wordt het meeste van besteld. Deze voorraad wordt op regelmatige basis geëvalueerd en digitaal bijgehouden, zodat we snel kunnen bijbestellen als we tegen een tekort aan lopen. 

Is er een vaste routine voor het voeren van de honden?

Consistentie in het voerschema van onze honden is heel belangrijk. Daarom krijgen ze elke dag op regelmatige tijdstippen hun hoeveelheid voeding. Dit gebeurt namelijk ’s morgens om 6.00 uur  en ’s avonds om 18.00 uur. Per hond wordt deze voeding afgewogen op een keukenweegschaal, zodat we echt wel heel nauwkeurig kunnen werken. 

“Overgewicht bij onze honden is een absolute no-go, dit heeft consequenties voor hun actieve levensstijl.”

Merk je of de voeding een invloed heeft op het gedrag en de energieniveaus van de honden?

Uiteraard heeft een goede kwalitatieve voeding invloed op onze honden. De voedingsstoffen die ze uit het voer halen is hun energiebron voor de dag. Het zorgt voor hun groei en hun optimale conditie wordt onderhouden. Overgewicht bij onze honden is een absolute no-go, dit heeft consequenties voor hun actieve levensstijl. Overgewicht verhoogt de kans op gewrichtsaandoeningen, diabetes en kankers. De hond gaat zich ook minder comfortabel voelen in zijn werk en ze krijgen een ongezonde vacht.