Katten met overgewicht :
Ken de risico's

Obesitas is een ernstige gezondheidsprobleem bij katten, maar vaak wordt het niet opgemerkt omdat het geleidelijk aan ontstaat. Dat is één reden waarom bijna de helft van de huisdieren in Europa overgewicht heeft

 

Voor een kat met overgewicht kunnen zelfs een paar extra pondjes een groot verschil in haar gezondheid maken, en kunnen ze zorgen voor risico op een aantal ernstige gezondheidsproblemen, zoals:

  • Huidziekten
  • Diabetes
  • Artritis en verminderde mobiliteit
  • Urinewegaandoeningen

Als je vermoedt dat je kat last van overgewicht heeft, ga dan beslist met haar naar de dierenarts zodat je samen een veilige oplossing kunt vinden.

Het probleem herkennen: Lichaamsconditiescore

 

De lichaamsconditiescore is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om het vetgehalte van het lichaam te evalueren en om de juiste lichaamsconditie bij dieren te bepalen. Een dierenarts zal je kat van haar snorharen tot haar staart controleren en aan haar ribben en buik voelen, om te zien of je kat een gezond gewicht heeft of niet. Tussen twee controles door kun je het zelf ook controleren, met onze eenvoudige LCS-tool.

 

Check de score van jouw kat

Speel in op haar instinct: Geef haar beweging door speelplezier

 

Bewegen is veel leuker als het op spelen lijkt. Hier volgen enkele spelletjes die je met je kat kunt spelen om haar in beweging te houden en haar te helpen die paar extra pondjes kwijt te raken.

 

Op jacht

 

Je kat lijkt misschien een schattig pluizenbolletje, maar in haar hart is ze een echte jager. Verstop een paar brokjes verspreid in het huis (je dierenarts kan een goede voeding voor gewichtscontrole aanbevelen) om haar op jacht naar haar 'prooi' te laten gaan. Leg het op verschillende plekken, zodat ze moet hengelen en springen om erbij te komen.

 

Jagen en vangen

 

Laat haar achter een lichtje of veertje aanrennen. Ze vindt de aandacht heerlijk en kan haar 'vang'-kunsten oefenen. Naarmate ze haar optimale gewicht behaalt, kan ze het actieve spel langer volhouden.

 

Tips om van speelplezier een succes te maken

  • Geef haar verschillende veilige speeltjes, en wissel ze vaak af. Katten raken soms uitgekeken op steeds maar dezelfde speeltjes, maar als ze een oud speeltje een tijdje niet heeft gezien, is het voor haar weer als nieuw.

  • Katten houden van regelmaat en voorspelbaarheid, dus probeer elke dag rond dezelfde tijd met haar te spelen, bijvoorbeeld voor het eten of als je thuiskomt.

  • Katten spelen over het algemeen liever meerdere keren per dag, maar die spelletjes hoeven niet per se lang te duren. Meerdere keren op een dag een paar minuten spelen houden ze beter vol dan slechts één keer per dag een half uur spelen. Zo krijgen ze in totaal meer lichaamsbeweging.

 

Gebalanceerde voeding kan

levens veranderen

 

Je kat zal zich jonger voelen als ze haar ideaalgewicht kan bereiken en handhaven. Je kat op een gezond gewicht houden heeft de volgende voordelen:

 

 

Ze kunnen beter rennen, springen, spelen en aan gezinsactiviteiten deelnemen

 

Katten met een ideaal gewicht hebben minder kans op uiteenlopende gewichtsgebonden ziekten

 

Katten met een optimaal gewicht kunnen zichzelf gemakkelijker verzorgen

 

Ze zijn actiever, drinken meer en gaan vaker op de kattenbak, wat problemen zoals urinewegaandoeningen helpt te voorkomen

Gezonde katten zoeken de comfortabelste plekjes in hun omgeving op

Ze lopen van nature wat meer rond, zelfs als ze niet veel aan extra lichaamsbeweging doen

Een dagelijkse routine aanhouden helpt katten ontspannen te blijven en ze voelen zich beter de baas van hun omgeving

Een gezond gewicht draagt bij aan een betere emotionele en geestelijke gezondheid bij katten

 

Gebalanceerde voeding kan levens veranderen

 

De dagelijkse activiteiten van je kat kunnen negatief beïnvloed worden als ze geen gezond gewicht heeft. Voeding met gebalanceerde voedingsstoffen kan helpen haar optimale gewicht te bereiken, terwijl ze toch een vol en verzadigd gevoel heeft. Hill’s™ Science Plan™ Perfect Weight kattenvoer bevat hoogwaardige ingrediënten die zorgvuldig zijn gecombineerd met de heerlijke kipsmaak waar katten het meest van houden. Vind hier verkooppunten voor Hill’s™ Science Plan™ Perfect Weight in de buurt.

 

anchor

Verzorging van je kat

ARTIKELEN EN MEER

Alles over je huisdier