Het belang van gezonde urinewegen

Niemand ruimt graag 'ongelukjes' van zijn huisdier op, en door je kat te helpen haar urinewegen gezond te houden, kun je dat tot het verleden laten behoren.

Gezonde urinewegen bij katten betekent gezonde nieren en een gezonde blaas. De nieren spelen een essentiële rol doordat ze afvalstoffen uit het bloed verwijderen. Ze houden ook de normale vocht- en mineralenbalans in het lichaam in stand. Als je kat een gezonde blaas en gezonde nieren heeft, is de kans kleiner dat ze buiten de kattenbak plast of urinewegproblemen of -infecties krijgt.

Hier volgen enkele tips voor hoe je de urinewegen bij je kat gezond kunt helpen houden

 

Geef je kat veel water

 

Iedereen bestaat grotendeels uit water, en katten vormen daarop geen uitzondering. Water is de belangrijkste bouwsteen voor het leven. Zorg er dus voor dat je kat altijd over veel schoon, fris water beschikt. Probeer op verschillende plaatsen in en om het huis water aan te bieden in bakjes van verschillende materialen, vormen, grootten of diepten. Wees creatief en ontdek wat bij haar favoriet is.

Sommige katten drinken liever stromend water. Als dat het geval is voor jouw kat, overweeg dan een drinkfontein om haar blij en gehydrateerd te houden. Natvoer geven, zoals maaltijdzakjes, kan ervoor zorgen dat je kat op natuurlijke wijze meer vocht kan opnemen.

 

Zet voer- en waterbakjes niet bij de kattenbak.

 

Niemand doet graag zijn behoefte waar hij eet. Zorg er altijd voor dat de voerbakjes en de kattenbak ten minste in de tegenoverliggende hoeken van de kamer staan, in het ideale geval in aparte ruimten van het huis. En als je kat buiten de bak blijft plassen, zet dan gewoon haar waterbakje op de plek van de zonde. Probleem opgelost.

Zorg dat ze een rustig plekje heeft om te ontspannen en ontstressen

 

Je kat rustig en stressvrij houden is veel belangrijker dan je denkt. Stress is niet alleen vervelend, bij katten is het ook de boosdoener van veel urinewegproblemen. Je huis 'katvriendelijk' maken is gemakkelijk en kan je kat helpen zich ontspannen te voelen. Gebruik altijd aparte plaatsen voor het eten, behoefte doen, slapen en spelen om stress bij je kat te voorkomen. Katten houden van routine, dus ze zullen het waarderen als de maaltijden en het speelplezier altijd op dezelfde tijdstippen plaatsvinden.

anchor

 

Schrob de kattenbak niet uit

 

In plaats van te schrobben, gebruik je een schepje om de urine of ontlasting na gebruik van de kattenbak weg te halen en maak je hem om de week schoon. Katten hebben geuren nodig om door hun omgeving te navigeren. Vaak schoonmaken en schrobben verwijdert de geuren uit de kattenbak, zodat het voor katten moeilijk wordt zich te herinneren waar die ook al weer voor was. Gewoon even scheppen nadat ze klaar zijn en een grondige schrobbeurt om de paar weken is meer dan genoeg voor een goed onderhouden kattenbak.

 

Geef de kattenbak een plek met privacy

 

Wat voor mensen geldt, geldt ook voor katten: we willen allemaal een beetje rust als we op de wc zitten. Zet de kattenbak in een rustige, aparte ruimte en blijf weg als je kat erop zit. Vergeet niet om de andere gezinsleden te vertellen dat ze haar alleen moeten laten als ze haar behoefte doet.

 

Urinewegproblemen komen alleen voor bij oudere katten, toch?

 

Fout! Hoewel het ongebruikelijk is dat kittens urinewegproblemen hebben, steken de meeste blaasproblemen zoals struvietstenen de kop op als de kat volwassen is, maar voordat je haar een 'oudere' kat kan noemen. Nierproblemen kunnen op iedere leeftijd toeslaan, maar het risico neemt toe met de leeftijd van de kat. Daarom is het vooral belangrijk om de gezondheid van de blaas en de nierfunctie te ondersteunen tijdens haar volwassen jaren.

 

Welke rol speelt voeding ?

 

Het voer dat je je kat geeft, speelt een belangrijke rol bij haar algemene gezondheid en welzijn. Als bij je kat urinewegproblemen zijn vastgesteld, zoek dan een voeding met een aangepast mineralengehalte om de gezondheid van de blaas te ondersteunen. Raadpleeg je dierenarts om na te gaan of Hill’s™ Science Plan Urinary Health kan helpen bij de urinewegproblemen van jouw kat.

Verzorging van je kat

ARTIKELEN EN HULPMIDDELEN

Alles over je huisdier