[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Voeding

Water

Water is de belangrijkste voedingsstof voor het lichaam en van levensbelang. Dieren kunnen bijna al hun vet en de helft van hun eiwit verliezen en nog overleven, maar bij een verlies van 15% water zal dat hun dood betekenen.

MEER INFORMATIE

Koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten en zetmeel in voedingsmiddelen worden door het lichaam gebruikt als bron voor glucose. Daardoor hebben ze meerdere belangrijke functies.

MEER INFORMATIE

Eiwitten

Om eiwit te maken worden aminozuren in een lange keten aan elkaar gekoppeld. De keten wordt vervolgens in een driedimensionale structuur gevouwen, zoals een in de war geraakt bolletje garen. Ondanks het feit dat er honderden verschillende aminozuren bestaan, worden er slechts 21 gebruikt in dierlijke eiwitten.

MEER INFORMATIE

Vetten

Vetten hebben vele voordelen. Ze zorgen voor de absorptie, het transport en de opslag van vitamines, hydrateren de huid en maken gezonde huisdiervoeding extra lekker.

MEER INFORMATIE

Mineralen

Er wordt vanuit gegaan dat er meer dan 18 mineralen essentieel zijn voor zoogdieren. Per definitie zijn macromineralen in grote hoeveelheden in de voeding van het dier noodzakelijk en micromineralen of spoorelementen in veel kleinere hoeveelheden. Alle macromineralen, met uitzondering van zwavel, worden in de tekst beschreven.

MEER INFORMATIE

Anti-oxidanten

De lichaamseigen anti-oxidanten zorgen voor enige bescherming tegen vrije radicalen die het celmembraam, de enzymen en het DNA beschadigen. Desondanks krijgt elke lichaamscel 10.000 'aanvallen' per dag. Het toevoegen van biologisch actieve anti-oxidanten aan het voer, zoals vitamine E en C, beta-caroteen en selenium, zorgt voor een schild dat het natuurlijk afweersysteem van het lichaam ondersteunt.

MEER INFORMATIE

Vitaminen

Vitaminen kunnen in twee hoofdgroepen worden verdeeld, vetoplosbare en wateroplosbare. Daarnaast is er een groep van vitamine-achtige stoffen die lijken op vitaminen, zonder precies in de categorieen te passen.

MEER INFORMATIE
[ ↑ skip to content ↑ ]