[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hardlopen met je hond: zo ga je van start

Hardlopende man met een golden retriever aan de lijn.

Lichaamsbeweging is net zo belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van je hond als voor je eigen gezondheid. Er zijn gelukkig tal van activiteiten die je samen met je hond kunt ondernemen. Hardlopen is daar een van. Het is een prima manier voor jullie allebei om te ontstressen en calorieën te verbranden.

Gebrek aan beweging is een van de meest voorkomende oorzaken voor gewichts- en gedragsproblemen bij honden. Als een puppy of een volwassen hond zijn energie niet kwijt kan, kan hij sloopgedrag gaan vertonen. En als hij de sofa aan stukken scheurt, is dat niet alleen vervelend voor jou, maar ook potentieel gevaarlijk voor je huisdier. Dus ben je op zoek naar een maatje om mee te gaan lopen? Zoek niet verder. Hardlopen is net zo gezond voor je hond als voor jou – dus trek je sportschoenen aan en trek er samen op uit!

Wat heb je nodig

Heb je eenmaal besloten samen te gaan lopen, zorg dan dat je alles in huis hebt om het voor jullie allebei veilig en aangenaam te houden. Neem steeds wanneer je gaat lopen het volgende mee:

  • Een stevig hondentuig met reflectie
  • Extra water voor je viervoeter (hij krijgt ook dorst!)
  • Poepzakjes voor het geval dat je hond zijn behoefte doet
  • Een stevige riem –speciale joggingriem of een gewone– die niet breekt als je hond opeens van tempo verandert
  • Lekkere snacks voor als je hond onderweg wat extra energie nodig heeft

Hoe werkt het? Hoe zit hij in elkaar?

Bruin hondje met een rode halsband wandelt aangelijnd naast een man op een promenade aan zee.

Wat zegt de weersvoorspelling? Honden verwarmen en koelen hun lichaam op een andere manier dan wij en daardoor kunnen ze meer te lijden hebben van extreme temperaturen. Als het te warm is, kan je hond een zonnesteek krijgen; is het te koud, dan is bevriezing een risico.

Voordat je van start gaat, moet je een aantal persoonlijke voorzorgsmaatregelen nemen. Ga allereerst na of je hond wel zin heeft om met je te gaan rennen! Niet alle rassen hebben meer beweging nodig dan een normale wandelroutine. Een bordercollie of een gelijkaardige herders- of werkhond zal met plezier kilometerslang met je mee lopen, maar een meer gedrongen schoothondje heeft daar minder zin in. Is hardlopen iets waar je allebei plezier aan zult beleven, zet dan de volgende stappen.

Fysieke conditie

De conditie van je hond is net zo belangrijk als zijn wil om te gaan lopen. De leeftijd speelt een belangrijke rol in de beslissing hoe en wanneer je samen gaat lopen. Voor grote hondenrassen is het niet aanbevolen om lange afstanden te lopen wanneer de hond nog niet volgroeid is. De botten en gewrichten van je puppy zijn namelijk kwetsbaarder zolang ze nog niet volledig zijn ontwikkeld. Ook als je hond oud genoeg is, is het aanbevolen om eerst even bij de dierenarts langs te gaan voor controle. Honden zijn er verrassend goed in om verwondingen en ziekten voor hun baasjes te verbergen. Je dierenarts weet of je hond veilig kan gaan hardlopen. Merk je dat je hond achterblijft of buiten adem raakt, stop dan en laat hem even uitrusten of wandel de rest van het traject. Dwing je pup nooit om verder te lopen, want dat kan gezondheidsproblemen opleveren.

Van start

Nu je groen licht hebt van de dierenarts, kun je met hardlopen beginnen. Daar is weinig training voor nodig: een hond die zijn baasje gehoorzaamt, is een prima looppartner. Zorg er wel voor dat je hond je niet mee trekt en dat hij tussen je benen vandaan blijft: dat is belangrijk voor de veiligheid van jullie allebei. En als je hem de snelheid laat bepalen, kun je je eigen spieren overbelasten. Zorg er ook voor dat je hond stopt, gaat zitten en blijft zitten als je de weg moet oversteken of als het licht op rood staat. Begin vooral langzaam en werk geleidelijk naar langere afstanden toe. Zo voorkom je dat jij of je hond te veel hooi op de vork neemt.

Je zult merken dat je hond langer en sneller kan lopen naarmate hij beter in vorm raakt. Houd tijdens het hardlopen de poten van je hond in de gaten. Bij een gescheurde zool of nagel zal je hond misschien gaan hinken, maar soms is je viervoeter zo blij dat hij met je buiten is, dat hij de pijn zelf niet merkt of niet laat zien. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je hond heelhuids weer thuis komt.

Wordt lopen met je hond een standaardroutine, dan kan het ook goed zijn om met je dierenarts over de juiste voeding te praten. Net als sporters hebben actieve honden meer calorieën en variatie nodig dan de gemiddelde luilak. Lichaamsbeweging en de juiste voeding zijn vitaal om je hond gezond te houden. Zo gaat je trouwe vriend een lang en gelukkig leven tegemoet.

Over de schrijfster

Katie Finlay

Katie Finlay

Katie Finlay is hondentrainer en schrijfster. Ze woont in Los Angeles, Californië. Ze werkt al ruim zes jaar met honden en hun baasjes, zowel persoonlijk als via online content.

[ ↑ skip to content ↑ ]