[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Heeft uw kat een aandoening aan de urinewegen?

Plast uw kat naast de kattenbak? Perst ze tijdens het plassen? Zo ja, dan heeft ze mogelijk een aandoening aan de lagere urinewegen (FLUTD, 'Feline Lower Urinary Tract Disease'). FLUTD is een veel voorkomende, ernstige en pijnlijke aandoening, die echter vaak kan worden aangepakt door een verandering van voeding.

FLUTD is een algemene term voor verschillende infecties, ontstekingen en andere aandoeningen die de urinewegen van uw kat aantasten. FLUTD kan verschillende oorzaken hebben, zoals blaasstenen en blaasgruis, die kunnen ontstaan bij een te hoge concentratie van bepaalde mineralen.

Stress kan ook een belangrijke risicofactor zijn bij sommige gevallen van FLUTD. Het toevoegen van de juiste hoeveelheid stressverlagend L-tryptofaan en melkeiwithydrolysaat aan een evenwichtige voeding, kan helpen om uw kat te kalmeren. Ook enkele eenvoudige veranderingen in haar omgeving kunnen helpen de stress te verminderen. Zorg bijvoorbeeld voor een rustige, comfortabele slaapplek.

Ook urineweginfecties zijn een vorm van FLUTD, maar deze komen niet vaak voor. Als u bloed in de urine van uw kat ontdekt, is het waarschijnlijker dat ze blaasstenen of blaasgruis heeft of de veel voorkomende aandoening FIC ('Feline Idiopatische Cystitis') waarbij vaak de blaaswand is ontstoken.

Als uw kat niet goed plast, kan de urinebuis geblokkeerd zijn. Neem direct contact op met uw dierenarts omdat dit een spoedeisende aandoening is die fataal kan zijn als deze niet onmiddellijk behandeld wordt.

Lees meer over de oorzaken van FLUTD, en hoe speciaal samengestelde voeding kan helpen.

[ ↑ skip to content ↑ ]