[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Clicker Training

De basiscommando's aanleren met clickertraining

Heer en meester

Uw pup vindt het heerlijk om u een plezier te doen. Hij vindt het geweldig als u hem een beloning geeft en zal er alles voor doen om die te krijgen! Hij verwacht dat u bepaalt wat er gebeurt en daarom is het ontzettend leuk om hem te trainen. Als hij eenmaal een aantal basiscommando's onder de knie heeft, gaat het communiceren met hem ook een stuk gemakkelijker, en dat helpt u weer om uw relatie met hem verder te ontwikkelen. U kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat hij altijd komt als u hem roept, hij aan de voet loopt en hij zich goed gedraagt wanneer u hem uitlaat.

Een goede manier om dit te doen is door middel van de "clickertrainingsmethode". Clickertraining is in de jaren 40 van de vorige eeuw ontwikkeld als een manier om met dolfijnen en walvissen te communiceren, en de principes kunnen ook gemakkelijk op honden worden toegepast. Het is een soort van moderne en wetenschappelijke manier om het trainen van huisdieren gemakkelijk te maken.

Hoe het werkt

Het principe van clickertraining (waarbij u een 'clicker' gebruikt: een klein apparaatje dat een klik-geluid geeft als u er op drukt) is om de 'click' aan het juiste gedrag te koppelen, dat gedrag te belonen en ervoor te zorgen dat uw pup begrijpt waarom hij zijn beloning krijgt.

Door de click te gebruiken om het juiste gedrag aan te geven, weet uw pup precies wat hij heeft gedaan om zijn beloning te krijgen. Clickertraining is gebaseerd op positieve bevestiging - of beloning - wat betekent dat straffen niet nodig is.

De beste manier om goede resultaten te behalen, is om de training van uw pup heel simpel te benaderen. Met clickertraining associeert uw pup de click met goed gedrag, en verwacht hij een beloning als hij heeft gedaan wat u wilde. Begin met het geven van iets lekkers, en terwijl u verdergaat met het aanleren van elk commando, kunt u overstappen op een beloning met uw stem of met een knuffel.

Aan de slag

U kunt uw pup bijna alles aanleren, van eenvoudige commando's als 'zit' en 'blijf' tot het apporteren van de afstandsbediening of het halen van uw pantoffels. Het enige wat u nodig hebt is een beetje geduld.

Wanneer u gaat beginnen, zoekt u een plek uit zonder afleidingen en zorgt u dat u wat droog voer bij de hand hebt om als beloning te geven.

Begin bij de basis: zeg de naam van uw pup. Zodra hij naar u opkijkt, clickt u en geeft u hem een brokje als beloning. (De oren van puppy's zijn zeer gevoelig. Zorg daarom dat u de clicker er niet te dichtbij houdt.)

Hij zal snel begrijpen dat wanneer hij zijn naam hoort en hij zijn volledige aandacht op u richt, hij met een click en iets lekkers wordt beloond. Gebruik dit als het basisprincipe voor alle commando's die u hem wilt aanleren. Geef altijd een click en iets lekkers wanneer hij iets goed doet. Wanneer hij dit eenmaal doorheeft, kunt u meer commando's gaan aanleren, zoals 'zit', 'blijf' en 'af'.

Stukje bij beetje

Uw pup ziet alles als een spelletje. Houd daarom zijn aandacht erbij door afwisseling te brengen in de trainingsessies. Het is ook veel makkelijker om telkens kort te trainen, dan om een heel lange sessie achter elkaar te houden. Train elk commando ongeveer vijf minuten, en herhaal dit daarna regelmatig.

Oefen de commando's op veel verschillende plekken: in de woonkamer, tuin, hal of keuken, en ook tijdens de wandeling, zodat hij er aan went dat hij in allerlei soorten situaties op u moet letten. U kunt de clicktechniek ook gebruiken voor andere aspecten van de training van uw pup, bijvoorbeeld om hem aan te moedigen om niet te bewegen als hij wordt onderzocht of om hem te wennen om met de auto mee te gaan.

Uw pup zal heel snel leren en reageren op liefde en genegenheid, evenals op beloningen. Training helpt om een sterke band tussen u tweeën te scheppen en u wordt beloond met een tevreden, gehoorzame, goed getrainde hond.

[ ↑ skip to content ↑ ]