[ ↓ skip to navigation ↓ ]

“Kijk eens naar het vogeltje!” Hoe je de perfecte foto van je hond kan nemen

Elke hond is uniek en in de ogen van elke ‘dierenouder’ het mooiste dier dat er ooit op aarde geleefd heeft. En zo zou het ook moeten zijn. Maar hoe leg je dat karakter, die persoonlijkheid, dat ‘speciale iets’ aan je hond vast op een foto die je altijd zal koesteren? Wel, het goede nieuws is dat dit met de komst van de betaalbare digitale camera’s makkelijker dan ooit tevoren is geworden...

De technieken voor het vastleggen op film van een prachtig beeld van je hond zijn vrijwel dezelfde als voor het fotograferen van elk ander dier in het wild – immens veel geduld, een flexibele belichting en belichtingstijd, oog voor de gevoelens van het dier, en het nemen van veel, heel veel foto’s! Met een digitale camera maakt het trouwens niet uit hoeveel kiekjes je maakt, dus kan je zoveel foto’s nemen als je maar wilt. Hoe meer je er maakt, hoe groter immers de kans dat dat ene perfecte beeld ertussen zal zitten. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het een goed idee is om ook de nodige voorbereidingen te treffen. Daarom hieronder enkele praktische tips...

Wees geconcentreerd

Vooraleer je je fototoestel zelfs nog maar vast neemt om je hond te fotograferen, moet je goed nadenken over wat je nu werkelijk voor het nageslacht wil vastleggen. Is het de manier waarop hij erin slaagt om een zo groot mogelijk deel van het tapijt voor zichzelf op te eisen wanneer hij slaapt? Of de manier waarop hij komt aanhollen, wanneer hij hoort dat je zijn eten aan het klaarmaken bent? Eenmaal je een duidelijk doel voor ogen hebt, time je de ‘fotoshoot’ ernaar en wacht je het juiste moment af.

Concentratie is verder ook belangrijk om een zo scherp mogelijke foto te kunnen maken. Vergeet daarbij niet dat het autofocussysteem van je camera er beter in zal slagen om een stilstaand voorwerp (zoals de ogen of een halsband) scherp in beeld te brengen dan een stuk vacht. En als je hond beweegt en zijn afstand tot de camera verandert, vergeet dan niet om de scherpte de hele tijd bij te stellen om dit te compenseren, zodat wanneer het perfecte ogenblik dan eindelijk aangebroken is, je dit in een ‘haarscherpe’ resolutie kan vastleggen.

Wees geduldig

Je hond begrijpt niet dat je een foto probeert te nemen – daarom weigert hij naar instructies te luisteren, zoals “niet bewegen!” of “ietsje meer naar links graag”. Er zit dan ook niets anders op dan gewoon te wachten, totdat hij zelf klaar is en zin heeft om de perfecte pose aan te nemen. Hou het ontspannen en loop niet achter hem aan. En als je wil dat hij in de lens kijkt, probeer zijn favoriete speelgoed dan boven je camera te houden om zijn aandacht te trekken.

Zorg voor voldoende licht

Over het algemeen gaan foto’s nemen met een flits en dieren niet zo goed samen. Sommige honden schrikken op van het plotse felle licht en een flits heeft ook de neiging om de kleurenpracht van de vacht te ‘verbleken’. Het gebruik van natuurlijk licht – ofwel buiten, ofwel binnen via het daglicht dat binnenvalt door een raam – is niet alleen veel minder ‘traumatisch’ voor je hond, maar zorgt ook voor een beter resultaat qua kleurenreproductie. En als er net niet genoeg licht is, is een ander voordeel van het gebruik van een digitaal toestel dat je de kleuren van de foto achteraf nog op je pc lichter kan maken.

Wees voorbereid

Ga vooraleer je kiekjes begint te nemen na of je wel de juiste lens en camera-instellingen hebt gekozen. Als je een spiegelreflex -camera gebruikt, is het misschien een goed idee om voor een sterkere zoomlens te opteren voor het nemen van gedetailleerde close-ups van op een afstand.

Omdat dieren erg snel bewegen, moet je toestel bovendien op een snelle belichtingstijd ingesteld zijn, anders resulteert elke hoofdbeweging van je hond op je foto’s in een waas. Kies op een spiegelreflex-camera daarom voor de ‘shutter priority’-modus, opteer voor een korte sluitertijd – 1/200e van een seconde of sneller – en laat de camera zelf beslissen over de belichting. Als je een ‘point & click’-toestel gebruikt, kies dan voor de ‘sports mode’ die voorgeprogrammeerd is om snelbewegende gebeurtenissen vast te leggen. Als je camera ten slotte eveneens de mogelijkheid biedt om onafgebroken foto’s te nemen, stel dan ook deze functie in – met een beetje geluk kan je zo een hele reeks prachtige ‘shots’ van je hond in actie maken.

Opteer voor de juiste compositie

Bij een goede foto is het niet alleen een kwestie van je lens naar je onderwerp te richten en af te drukken. Je moet ook nadenken over alles wat je samen met je hond op foto wil vastleggen. Welke achtergrond kies je? Een bank, een boom in de tuin, zijn favoriete slaapplaats? Of misschien wil je dat de nadruk alleen op het dier zelf ligt. Als je toestel de optie voorziet om met een brede diafragmaopening te werken (met een lage f-stop, misschien 4 of lager), kan je voor een erg kunstzinnig effect zorgen door aan de hand van de ‘depth of field’-functie alles achter je hond in een waas te veranderen.

Denk verder ook na over de juiste camerahoek. Wil je je hond vastleggen in een peinzende houding, van opzij, starend in de verte, langs achter of met zijn ogen recht in de lens kijkend? Laat je zakken tot op zijn niveau op de grond - dit zal je niet alleen een beter perspectief opleveren dan bij het fotograferen van je hond van boven af, maar het zal hem ook helpen om zich te ontspannen.

Neem ook andere elementen op

Wees niet bang om ook mensen in de foto op te nemen. Hoe bijzonder zal de foto in de toekomst immers niet worden, als er ook nog een andere dierbare op staat. Soms is de eenvoudige toevoeging van een paar armen die de hond wiegen, al genoeg om het beeld een bijkomende oprechte emotionele warmte te laten uitstralen. Bovendien kan het ook een ‘heimelijke’ manier zijn om een overactieve hond lang genoeg stil te houden om hem te fotograferen.

Kijk hoe mens en dier op elkaar reageren. Met een beetje geluk, leg je dat perfecte, spontane moment vast, waarop ze een blik met elkaar wisselen of je hond zich zichtbaar ontspant en zich duidelijk in zijn nopjes voelt.

Tot slot nog de allerbeste tip…

Als het de eerste keer niet lukt, geef dan niet op en blijf proberen. Hoe meer je hond gewend raakt aan de aanwezigheid van jou met je fototoestel in de aanslag, des te sneller zal hij de camera negeren en natuurlijk reageren.

En dat is het moment waarop je die ene foto neemt, die je hart telkens opnieuw zal doen smelten, als je er later naar kijkt!

[ ↑ skip to content ↑ ]