Gezonde spijsvertering voor katten

Wat zijn spijsverteringsaandoeningen bij katten?

Een spijsverterings- of gastro-intestaal probleem is een gezondheidsaandoening waardoor je kat niet goed voedsel kan verteren of waarbij voedsel zich trager door hun spijsverteringssysteem verplaatst. Negeer de symptomen niet! Als je pluizige vriendje symptomen van een spijsverteringsaandoening vertoont, vraag dan onmiddellijk advies van je dierenarts.

Kat die op een bank speelt


Tekenen van een mogelijke spijsverteringsaandoening bij je kat

De meest voorkomende signalen van maagproblemen en spijsverteringsstoornissen zijn zachte ontlasting of diarree. Soms komen ook enkele of alle van de volgende symptomen voor bij je kat.

  • Braken

  • oprispingen

  • Winderigheid

  • Verzwakking

Chronische spijsverteringsaandoeningen kunnen voor vele katten een slopend probleem zijn. Je dierenarts dient testen en een grondige diagnose uit te voeren.

Voorbeelden van veel voorkomende spijsverteringsaandoeningen

Spijsverteringsproblemen kunnen om verschillende redenen veroorzaakt worden, en ze kunnen er allemaal voor zorgen dat je kat zich niet lekker voelt. Houd er rekening mee dat diarree lastig vast te stellen kan zijn indien je kat haar behoefte buiten doet. Als je vermoedt dat je kat problemen heeft, kan het slim zijn om een kattenbak neer te zetten zodat je de boel in de gaten kunt houden. Hieronder vind je de vaker voorkomende spijsverteringsproblemen bij katten.

 

Kat op een dierenartstafel naast de dierenarts
  • Acute gastro-enteritis

    Dit is de meest gebruikelijke oorzaak van maagproblemen bij katten. Overgeven en diarree beginnen meestal plotseling. Er kunnen allerlei oorzaken zijn, zoals iets verkeerds eten (veel katten graag een halve muis en laten de rest voor ons achter!), parasieten, virussen, haarballen enz.

  • Chronische enteropathie of darmontsteking
    • In tegenstelling tot de plotselinge symptomen die we zojuist noemden, verschijnen chronische enteropathieën meer geleidelijk en duren ze langer. Diarree en gewichtsverlies zijn veel voorkomende verschijnselen. Er kunnen ook hier verschillende oorzaken zijn, zoals slechte reacties op voedsel, immuunreacties en genetica.

  • Colitis

    De colon maakt deel uit van de dikke darm. Wanneer deze ontstoken raakt heet dit colitis. Het is meestal erg makkelijk te herkennen en de meeste katten hebben dezelfde verschijnselen - ze zien eruit alsof ze nodig moeten poepen, ze proberen om te poepen zonder dat het lukt en - een klassiek teken - er is vers bloed en/of slijm in de ontlasting.

  • Constipatie

    Net als mensen hebben katten moeite met poepen wanneer ze geconstipeerd zijn, dus zullen ze veel minder vaak naar het toilet gaan. Constipatie kan allerlei oorzaken hebben. Het eten van botten, veren en vacht kan de ontlasting hard en weerbarstig maken. Ook de aanwezigheid van veel haar, vooral bij langharige katten, of trage darmen kunnen leiden tot droge en moeizame ontlasting. Sommige rassen, zoals Siamese katten, zijn vatbaarder voor trage darmen dan andere. Dit kan leiden tot een aandoening genaamd megacolon.

  • Alvleesklierontsteking

    Dit is een ingewikkelde aandoening bij katten en deze kan vanwege de onduidelijke tekenen lastig worden vastgesteld. Onder deze tekenen vallen overgeven, lusteloosheid en gebrek aan eetlust. Bij katten lijkt het soms alsof het komt en gaat, en vaak gaat het samen met andere problemen zoals ongewenste voedseleffecten en darmontsteking.

  • Voedselallergieën

    Katten kunnen om allerlei redenen slecht reageren op bepaalde soorten voedsel. Echte voedselallergieën zijn zeldzamer dan men denkt en worden vaak veroorzaakt door eiwitten in bijvoorbeeld kip, vis of melk. Voedselallergieën kunnen leiden tot overgeven en diarree, plus huidproblemen zoals jeuk en overmatig verzorgen.

Hoe kan ik helpen?

Ten eerste, als je vermoedt dat je kat last heeft van een spijsverteringsaandoening, vraag dan hulp aan je dierenarts voor mogelijke behandelingen. Je kunt je kat ook helpen door het aantal stresstriggers in hun omgeving te beperken aan de hand van deze suggesties:

Vrouw in oranje trui die een kat vasthoudt

Een routine aanhouden

Veranderingen in de omgeving of routine kan leiden tot spijsverteringsproblemen bij je pluizige vriendje. Door je kat een rustige en veilige omgeving aan te bieden (evenals regelmatige speeltijd), wordt ze minder angstig.

Zie tips

Kat met kind

Accessoires

Parasieten zoals spoel- en mijnwormen kunnen spijsverteringsaandoeningen veroorzaken, dus als je kat graag buiten is, zorg dan voor de nodige preventieve zorg.

Meer informatie

Kat die voer uit een bakje eet

Rekening houden met hun voeding

Voer dat uit goed verteerbare ingrediënten bestaat, kan verzachtend werken voor de buik. Vraag je dierenarts over het wisselen van kattenvoer en hoe je dit kunt doen zonder de buik van je kat verder van streek te maken.

Zie opties

Aanbevolen producten voor katten met spijsverteringsaandoeningen

Aanbevolen producten voor het ondersteunen van de spijsvertering

Hulpbronnen en tips

Om je kat zo goed mogelijk te helpen voor de toekomst, kun je deze handige hulpbronnen van ons team dierenartsen bekijken.