[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Spelen met kinderen

Uw kitten is dol op spelen

Als het om spelen gaat, dan is uw kitten een natuurtalent; ze maakt overal een spelletje van. Of het nu gaat om een prop papier of folie, een pennendop of een voorwerp aan een touwtje, kittens kunnen de verleiding gewoon niet weerstaan om ermee te spelen. En ze vindt het nog leuker als u meedoet met pret maken. Daarom is spelen ook zo belangrijk om een stevige band te ontwikkelen tussen u beiden.

Er gaat een wereld voor haar open

Uw nieuwe kitten is een onderzoekend wezentje en ze is er dol op om op onderzoek uit te gaan. Ze vindt het vooral leuk om ergens naar binnen te kruipen. Een papieren zak, een open kast of lade, onder het bed, uw kitten móet gewoon weten wat er is te zien. Een waarschuwing is hier daarom dan ook wel op zijn plaats. Laat de deur van de wasmachine of droogtrommel niet openstaan, want er zijn kittens die er per ongeluk in zijn opgesloten. En doe het deksel van het toilet naar beneden…

De speeltjes van uw kitten

U kunt veel plezier hebben met kittenspeeltjes, vooral met kleine, zachte speeltjes. Ze kan ze met haar klauwtjes of tandjes oppakken en dan weer laten vallen en er een flinke tik tegenaan geven. En door verstoppertje te spelen met een zacht speeltje komt het aangeboren jagersinstinct naar boven en kan ze uren plezier hebben door haar 'prooi' achterna te zitten. Geef haar een speeltje gevuld met kattenkruid en kijk hoe ze over de grond rollebolt van plezier. In kattenkruid zit een bestanddeel dat nepetalactone heet. Katten zijn hier dol op. Maar pas op, want sommige katten worden agressief van kattenkruid, terwijl andere katten er helemaal niet op reageren.

Doordat een kitten van nature nieuwsgierig is, kan ze een hap nemen van één van uw kamerplanten. Velen daarvan zijn echter giftig. Als voorzorgsmaatregel is het verstandig om na te gaan welke planten u hebt en de gevaarlijke ergens neer te zetten waar uw kitten er niet bij kan. Lelies, kerstrozen en cyclamen kunnen vooral voor katten erg giftig zijn.

Meteen beginnen met krabben

Het is voor uw kitten belangrijk om te kunnen krabben en zich uit te strekken, want dat vindt ze prettig. Uw gordijnen en stoffering zullen vast en zeker het doelwit zijn. Geef haar vanaf het begin een krabpaal, omdat dit een een handig alternatief zal blijken te zijn voor uw meubilair. Daarnaast houdt het haar nagels kort. Als uw kitten aanvankelijk niet zo gecharmeerd is van de krabpaal, sprenkel dan wat kattenkruid aan de voet. Katten kunnen de geur niet weerstaan, dus ze zal waarschijnlijk denken dat de paal nog niet zo'n gek idee is.

Kittens en kinderen zijn voor elkaar gemaakt, uiteindelijk

Het wekt nauwelijks verbazing dat kinderen dol zijn op kittens. Maar kinderen jonger dan 5 jaar kunnen beter niet spelen met kittens die jonger zijn dan 6 maanden. Kittens zijn namelijk erg speels en hun tanden en klauwtjes zijn erg scherp. Een jong kind begrijpt nog niet dat een haal zo nu en dan gewoon bij het spel hoort. Voor kinderen is het erg leuk om op te groeien met een huisdier in het gezin en er ontstaat een veel gezondere relatie tussen hen beiden als ze oud genoeg zijn om elkaar te begrijpen.

Leer uw kinderen hoe ze voor het nieuwe gezinslid moeten zorgen, hoe ze met haar moeten spelen en hoe ze haar eten moeten geven (en vergeet niet om te vertellen wat ze haar juist niet mogen voeren). En breng ze verantwoordelijkheidsgevoel bij door ze ook af en toe de etensbak schoon te laten maken. Een kitten is onweerstaanbaar, maar kinderen moeten begrijpen dat ze slaap nodig heeft en dat ze haar niet mogen storen als ze zich in haar bedje oprolt om van haar welverdiende rust te genieten.


[ ↑ skip to content ↑ ]