[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Houd uw kitten in conditie


Katten hebben, net als mensen, beweging nodig om fit en gezond te blijven. Het ligt echter niet voor de hand dat ze met grote regelmaat naar het fitnesscentrum zullen gaan.


Kittens die buiten komen

Een paar weken na haar tweede serie injecties kunt u uw kitten voor het eerst naar buiten laten. Als u dat doet, hoeft u zich geen zorgen te maken of ze wel genoeg beweging krijgt. Instinctief zal ze op onderzoek uit gaan, lekker rondsjouwen, jagen en klimmen, zodat ze al doende automatisch met een stevige fitnesstraining bezig is.


Kittens die binnen blijven

Er zijn steeds meer mensen die hun katten permanent binnen houden, omdat ze bijvoorbeeld op een flat wonen. Het kan ook zijn dat ze in een wijk wonen die gevaarlijk is vanwege het verkeer.

Als u hebt besloten dat u uw kitten binnenhoudt, moet u wat meer uw best doen om er voor te zorgen dat ze aan haar trekken komt en zich kan overgeven aan haar natuurlijke instincten om te jagen, klimmen en krabben. Ook zij heeft beweging nodig om fit en gezond te blijven. U kunt daarvoor zorgen door met haar te spelen. Alle katten vinden het leuk om te spelen, maar voor katten die niet buiten komen is het van vitaal belang.

Spelletjes en speeltjes waarbij ze achter iets aan kan zitten of dingen met haar klauwtjes op een veilige manier kan slaan, zijn het beste. Ze is dol op speeltjes die bewegen. Als u iets koopt waar een touwtje aan zit, wordt dat vast een succes. U kunt ook opwindspeeltjes kopen waar ze achteraan kan jagen. Of wat dacht u van een speeltje gevuld met kattenkruid? Sommige katten zijn hier helemaal weg van. Uw kat is dol op klimmen en verstoppertje spelen en u kunt zelfs klimrekken en schuilholletjes kopen. Een kartonnen doos is een goedkoper alternatief. En vergeet de krabpaal niet. Hier krijgt uw kitten een sterke rug en schouders van en het spaart uw meubilair!

Onthoud goed dat katten slim zijn en zich dus gauw vervelen. Een handige tip is om het speelgoed te rouleren en niet allemaal tegelijk aan te bieden.

Naast het aanbieden van materiaal om mee te spelen, moet u ook proberen om ten minste 20 minuten per dag samen met uw kitten te spelen. Hierdoor houdt ze haar spierkracht op peil en haar gewrichten soepel. En het is een goede manier om de band tussen u beide te verstevigen.


Dikke katten

Een andere factor die van groot belang is om uw kitten fit en gezond te houden, is om er voor te waken dat uw kitten niet te zwaar wordt. Veel huisdieren worden dikker en dikker en sommige deskundigen geloven dat wel 50% van de katten meer gewicht meesjouwt dan goed voor hen is. Zorg dat uw kitten niet bij die 50% met overgewicht gaat behoren en houdt u aan een paar simpele richtlijnen.

Geef uw kitten om te beginnen evenwichtige voeding, zoals Hill's Science Plan Kitten of Hill’s Nature’s Best Kitten. Volg wat betreft de hoeveelheid de instructies op de verpakking.

Geef uw kitten geen tussendoortjes. Eén koekje is voor een kat net zo veel als voor ons een heel pak koekjes (onderzoek van Hill's). Als u uw kat af en toe iets lekkers wilt geven, gebruik dan speciale koekjes of brokjes voor huisdieren en neem deze mee in de berekening van de totale hoeveelheid voeding per dag.

Zorg ervoor dat uw kitten voldoende beweegt.

Tot slot, houd het gewicht van uw kitten goed in de gaten en als u de indruk hebt dat ze zwaarder wordt, ga dan naar de dierenarts. Deze kan speciale voeding voorschrijven, zoals Hill's Prescription Diet.


Het effect van uw kitten op úw gezondheid

Over fitness en gezondheid gesproken, wist u dat het hebben van een kitten ook goed is voor uw eigen welzijn en gezondheid? Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat uw bloeddruk kan dalen door een huisdier te aaien.

Misschien kijkt u hier wel helemaal niet van op. U hebt per slot van rekening echt geen wetenschappers nodig om u te vertellen dat uw kitten ervoor zorgt dat u lekker in uw vel zit.

[ ↑ skip to content ↑ ]