[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Houd uw kitten dicht bij huis

Katten die de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan genieten hier van. Ze worden echter ook geconfronteerd met een aantal risico's: verkeer, honden, andere katten, het opdoen van vlooien of nare ziekten... de lijst is eindeloos. Het kan een zenuwslopende ervaring zijn wanneer u uw kat uiteindelijk toestaat om naar buiten te gaan. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om er voor te zorgen dat uw kat veilig blijft.

Wanneer?

Katten mogen niet in aanraking komen met andere katten totdat ze zijn ingeënt. Het is ook beter om uw kat voor het buitenavontuur eerst te laten steriliseren of castreren. Katers die niet zijn gecastreerd lopen vaak weg en raken in gevecht met andere katers. Dit resulteert vaak in beten en kan er zelfs toe leiden dat uw kat een virale ziekte oploopt. Tegen de tijd dat een kat de hele serie inentingen heeft gehad zal hij of zij al 6 maanden oud zijn en daardoor veel beter in staat zijn om zelf een oogje in het zeil te houden.

Timing

Het is beter om uw kat 's ochtends in plaats van 's avonds naar buiten te laten gaan. Zo hebben ze minder kans om betrokken te raken bij een verkeersongeval. Geef uw kat gedurende de dag op vaste tijden haar eten. Doe dit enkele weken en laat uw kat niet eerder naar buiten voordat ze gewend is aan deze tijden. Dit zal ervoor zorgen dat uw kat altijd weer naar u terugkeert. U kunt uw kat ook trainen met behulp van een geluid - zoals een bel, clicker of rinkelende sleutels voordat u haar eten of een traktatie geeft. Wanneer u dit geluid maakt, weet uw huisdier dat u in de buurt bent met lekker eten. Simpelweg schudden met de zak met voer zorgt er vaak al voor dat uw kat met een noodgang op u af komt rennen! Het voer buiten laten liggen kan ook werken, maar dit helpt niet altijd omdat het ook de buurkatten kan aantrekken. Het kan zijn dat uw kat hier bang voor is, waardoor de kans dat ze thuiskomt kleiner wordt.

Voorzorgsmaatregelen

Een elastisch halsbandje met een belletje zal ervoor zorgen dat uw kat minder succesvol is in het vangen van kleine vogels. Daarnaast hoort u ook meteen wanneer uw kat in de buurt is. Chippen verhoogt de kans dat uw kat weer wordt teruggebracht mocht ze verdwaald zijn geraakt.

Het markeren van de grenzen van uw huis en tuin met kattengeuren vanuit huis kan er ook voor zorgen dat uw kat weer terugkomt: mocht uw kat al een tijdje weg zijn, dan kan in geval van nood een klein beetje beddengoed, haar of de inhoud van de kattenbak worden gebruikt.

Verhuizen

Verhuizen kan een stressvolle tijd zijn en het laatste dat u wilt is ook nog eens uw kat verliezen. Houd uw kat ten minste twee weken binnen voordat ze vanuit het nieuwe huis naar buiten mag. U kunt ook overwegen om een feromonenstekker te gebruiken zodat uw kat zich veilig en op haar gemak voelt in het nieuwe huis. En zorg er natuurlijk altijd voor dat u een recente foto van uw kat heeft die u op posters kunt gebruiken indien uw kat vermist is.

[ ↑ skip to content ↑ ]