[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Gek van kattenkruid

Kattenkruid - Een kruidige ervaring

Zowel katten als kattenliefhebbers zijn vaak gefascineerd door kattenkruid. Er zijn ongeveer 250 verschillende soorten Nepeta cataria, beter bekend als kattenkruid of kattenmint. Kattenkruid kan zowel los worden gekocht als in de tuin groeien. Daarnaast is het ook wel te vinden in kattenspeeltjes. Er zijn zelfs soorten met een citroengeur. Sommige mensen gebruiken kattenkruid om kat aan te moedigen bepaalde speeltjes te gebruiken, zoals een krabpaal.

Een reactie uitlokken

Niet elke kat zal reageren op kattenkruid - de reactie hangt af van welke genen de kat heeft. Ongeveer 80% van alle katten uit het Verenigd Koninkrijk reageert op kattenkruid, terwijl de meeste katten uit Australië er niet op reageren. Dit komt omdat zij afstammen van een kleine groep katten die niet op kattenkruid reageert. Uit onderzoek is ook gebleken dat kittens die 6 tot 8 weken oud zijn niet op kattenkruid reageren. Het kan wel 12 weken duren voordat hun gedrag volledig is ontwikkeld.

Katten zijn gek op kattenkruid!

De katten die reageren op kattenkruid vertonen euforisch gedrag. Ze rollen over de grond, spinnen, mauwen, likken, springen en kwijlen. Deze intense reactie duurt slechts een paar minuten en wordt in de volgende 1 of 2 uur niet herhaald. Herhaalde blootstelling aan kattenkruid zorgt ervoor dat een kat hier minder snel op reageert. Er is dus geen risico op het ontwikkelen van verslavend gedrag. Sommige deskundigen hebben aanbevolen dat katteneigenaren hun kat slechts twee keer per week kattenkruid geven, zodat ze kunnen blijven genieten van de ervaring.

Wonderkruid?

Katten eten normaliter geen kattenkruid, maar het is niet ongewoon om ze te zien kauwen op bladeren. Het is ook mogelijk dat ze de bladeren tegen hun bek aandrukken. Dit zorgt ervoor dat de olie met daarin het actieve ingrediënt, nepetalactone, wordt vrijgegeven. Men denkt dat de geur de belangrijkste route is waarbij de nepetalactone effect geeft en dat het actieve ingrediënt daarna wordt afgebroken. Het is daarom dan ook belangrijk om het kattenkruid voor gebruik in de vriezer te bewaren.

Gras

Het is niet ongewoon dat katten buiten op gras kauwen; een ervaring die meestal niet op gaat voor binnenkatten. Hoewel gras geen enkele voedingswaarde voor katten heeft, kan het wel een leuke ervaring voor ze zijn. Het geven van gras kan voorkomen dat uw kat op (giftige) kamerplanten gaat kauwen. Het is mogelijk om graszaad te kopen en deze binnen te laten groeien. Zachtere varianten zoals tarwe- en havergras worden het meest aanbevolen, omdat katten hier minder snel in kunnen stikken en het de tong niet beschadigt. Het is raadzaam om elke paar weken wat gras in te zaaien, omdat katten het meest dol zijn op jong, snelgroeiend gras. Plaats het gras naast de water- en etensbak zodra het een lengte van 8 tot 10 centimeter heeft bereikt. Sommige katten kunnen haarballen uitspuwen na het eten van gras, maar u hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Sommige mensen geloven zelfs dat gras nuttig is bij het voorkomen van haarballen die veroorzaakt zijn door verstoppingen en blokkades.

[ ↑ skip to content ↑ ]