[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Urinary tract infections

Uw kitten kan het u niet vertellen als zij zich niet lekker voelt, en daarom moet u letten op mogelijke gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan. Een zo'n probleem kan FLUTD zijn, een aandoening aan de lagere urinewegen. U moet in dit geval hierop letten:

  • Pijn tijdens het plassen. Kramp, janken of ander overduidelijk ongemak.
  • Veranderingen in het gedrag. Vaker gaan plassen (waarbij er vaak weinig uitkomt), ongelukjes of plassen op ongebruikelijke plekken.
  • Bloed in de urine. U ziet dan roze plekjes in de kattenbak.

Als u een van deze symptomen opmerkt, aarzel dan niet om met uw kat naar de dierenarts te gaan. FLUTD kan pijnlijk zijn en als er niets aan wordt gedaan zelfs levensbedreigend, omdat de stenen die in de urine worden gevormd een blokkering kunnen veroorzaken.

Uw kitten weer in topvorm krijgen

Maakt u zich geen zorgen. FLUTD kan in de meeste gevallen eenvoudig worden behandeld en uw kitten zal in no-time weer in topvorm zijn. Als u bang bent dat uw kitten een van de bovengenoemde symptomen vertoont, aarzel dan niet om naar uw dierenarts te gaan. Deze kan een eenvoudige test op de urine van uw kat uitvoeren (misschien vraagt de dierenarts u om wat verse urine van uw kitten mee naar de praktijk te nemen). Daarna wordt een diagnose gesteld en een behandeling voorgeschreven, met antibiotica en een ander dieet.

Speciaal voer kan ook verschil maken

Uw dierenarts zal u waarschijnlijk ook aanraden om over te schakelen op een voer met een speciale samenstelling om uw kitten te helpen zich te herstellen. Er is bewezen dat het kittenvoer van Hill's het risico op FLUTD verlaagt. Er is ook speciaal voer verkrijgbaar om het ongemak van blaas- en nierproblemen te verzachten, zoals Hill's Prescription Feline c/d en Feline k/d, maar dit voer is speciaal bedoeld voor volwassen katten met dergelijke problemen.

Een speciaal voer kan echt verschil maken om uw kitten te helpen genezen. Vraag uw dierenarts welk voer u uw kitten het beste kunt geven.

Uw kitten meer laten drinken

Een van de beste dingen die u kunt doen om het risico op FLUTD te verminderen, is om uw kitten aan te moedigen om meer te drinken. Hier volgt een aantal tips:
  • Zet meer waterbakjes op verschillende plekken in het huis neer.
  • Gebruik grotere waterbakjes. De snorharen van kittens zijn extreem gevoelig en sommige katten houden er niet van om uit waterbakjes te drinken waarbij hun snorharen de zijkanten raken.
  • Vul de waterbakjes tot de rand. Kittens zijn vaak gefascineerd door hun eigen spiegelbeeld. Als ze zichzelf in de waterbak kunnen zien, moedigt dit ze soms aan om meer te drinken.
  • Zorg dat de smaak van het water niet te veel verandert. U kunt het een geweldig idee vinden om een waterfilter te gaan gebruiken, maar uw kitten is het daar misschien niet mee eens! Kittens hebben een zeer goed ontwikkelde smaak en een plotselinge verandering in de smaak van het water kan haar tegenstaan. Dit kan ook gebeuren als u bent verhuisd.

U wilt misschien wel dat uw kitten meer drinkt, maar wat u absoluut niet wilt, is dat uw kitten uit de toiletpot drinkt. De schoonmaakproducten die u daar gebruikt, zijn wel goed voor het toilet, maar zeer zeker niet voor uw kitten!

[ ↑ skip to content ↑ ]