[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Sproeien en urineren binnenshuis

De meeste katten zijn erg nauwkeurig in hun toiletgewoontes en zullen consequent gebruikmaken van een kattenbak die binnen staat of van de grond in de tuin. Als ze sproeit en urineert in de hoek van de kamer, dan kan dit erg zorgwekkend zijn.

Sproeien of urineren? Katten gebruiken urine als een geursignaal of 'teken' voor zichzelf en andere katten. De motivatie voor het deponeren van urine als geurteken verschilt van urineren ter verlichting van een volle blaas. Het is daarom belangrijk om vast te stellen of de kat sproeit of urineert, omdat de mogelijke oplossingen derhalve variëren.

Om te urineren hurkt de kat op een horizontaal oppervlak om vervolgens urine achter te laten. De kat kan dan het gebied rondom de urine afbakenen, hoewel dit niet altijd het geval is. Gangbare plaatsen voor ongepast urineren zijn tapijt, bankstellen, dekbedden, badkuipen of wasbakken.

Om te sproeien staat de kat op, maakt meestal een beweging op de grond met haar achterste poten, tilt haar staart op en een kleine hoeveelheid urine wordt naar achteren gesproeid op een verticaal oppervlak zoals een muur, waardoor er een duidelijk geurmerk achterblijft. Gangbare plaatsen voor sproeien zijn deuren, ramen, rond kattenluikjes, gordijnen, elektronische apparatuur en plastic- of afvalzakken. Zodra is vastgesteld welke van de twee vormen van urinelozing de kat gedaan heeft, is het noodzakelijk om maatregelen te nemen om dit gedrag op te lossen. Schoonmaken Of het een ongelukje was of niet, zodra de kat heeft geürineerd of zijn ontlasting op een bepaalde plaats heeft achtergelaten, zal haar gevoelige neus haar stimuleren om deze plaats als vast toilet te gaan gebruiken. De beste manier om met deze gewoonte te breken is om de kat zo lang mogelijk uit de buurt van het gebied te houden, de geur verwijderen die de kat anders kan detecteren en de geografie van de locatie te veranderen door meubels zo te verschuiven dat de toegang geblokkeerd wordt. Was het gebied met een 10%-oplossing van biologisch of enzymatisch waspoeder, spoel het daarna met koud water en laat het vervolgens drogen. Spuit het gebied (met behulp van een plantenspuit) in met chirurgische spiritus, schrob en laat het drogen. U kunt eerst een kleine ruimte met delicate stoffen proberen. Petfresh (verwijdert urine), Urine Stain (urinekleurstof) en Odour Remover (geurverwijderaar) zijn bijzonder effectieve producten om resterende geurtjes te verwijderen; dit kan worden gekocht bij uw lokale dierenartspraktijk.

Tapijt is uiterst absorberend en de urine dringt vaak door de gehele dikte van het tapijt en de vloer eronder. Als het gebied voor een langere periode zwaar bevuild is, kan het nodig zijn om het gedeelte van het tapijt en ondervloer uit te snijden en het beton of de onderliggende vloerplanken te behandelen voor vervanging.

Medische problemen Een kat die is begonnen met ongewenst urineren in huis moet worden meegenomen naar de dierenarts voor een check-up. Een blaasontsteking kan ervoor zorgen dat de kat overbelast is en regelmatig kleine hoeveelheden urine achterlaat. Een vorm van een stress-gerelateerde urinewegziekte is minder duidelijk te herkennen, maar een vaak voorkomend symptoom is urineren buiten de kattenbak.

Elke urineweginfectie of -irritatie kan ervoor zorgen dat de kat urineert wanneer ze gewoon staat in plaats van dat ze naar buiten gaat of dit in de kattenbak doet. Urineren op deze manier kan soms verward worden met sproeien. Katten hebben vaak baat bij een verhoogde vochtinname wanneer ze last hebben van een terugkerende blaasontsteking. Dit kan vereisen dat uw kat moet overstappen van droog naar nat voedsel, maar uw dierenarts moet worden geraadpleegd wat betreft het voedingskundige beheer van uw kat.

Waarom sproeit mijn kat binnenshuis?

Alle katten, mannelijk of vrouwelijk, vruchtbaar of gesteriliseerd kunnen sproeien. Dit gebeurt meestal buiten als onderdeel van het geurcommunicatiesysteem. Ze laten ook geursignalen achter door te wrijven, krabben en markeren (wrijven met de klieren rondom de mond op twijgen of andere objecten).

De kat laat niet alleen een geur achter om andere katten te laten weten dat ze daar is, maar ook om het gebied te bekleden met haar eigen vertrouwde geur, voor vertrouwen. Bij de niet-gesteriliseerde kat geeft de urine niet alleen de aanwezigheid van de kat aan, maar ook diens status. Vrouwtjes hebben in het paarseizoen hoge oestrogeengehaltes in hun urine om mannetjesdieren aan te trekken.

De meeste katten zijn gesteriliseerd en sproeien niet binnen, waarschijnlijk omdat ze niet het gevoel hebben dit te moeten doen. Binnenshuis sproeien is een teken dat de kat zich gestresst voelt en zichzelf wat zekerder moet voelen door zichzelf te omringen met zijn eigen geur. Binnenshuis sproeien geeft aan dat de kat zich door iets bedreigd kan voelen.

De meest voorkomende oorzaak is de aanwezigheid van andere katten, hetzij in huis of in de buurt. Een nieuwe baby of huisgenoot, de bouw, herinrichting of verandering in de routine kan echter ook het begin zijn van binnen sproeien als de kat al enigszins ongerust is. Bedreigingen van buurkatten Katten sproeien vaak rondom kattenluikjes of deuren om hun aanwezigheidssignaal aan binnendringende katten te geven. Als uw kat onrustig is door een andere kat die het huis binnendringt, blokkeer dan het kattenluikje en laat zelf uw kat in en uit gaan. Het installeren van een kattenluikje met een magnetische ingang of een elektronisch systeem (met behulp van een zender die aan het bandje van uw kat hangt) kan verdere invasies voorkomen wanneer het blokkeren van het kattenluikje geen optie is. Het verjagen van andere katten uit uw tuin kan uw kat buiten ondersteunen. Zodra de kat zich binnenhuis veilig voelt zal de behoefte om daar te markeren minder zijn. Aankledings- en bouwwerkzaamheden Een nerveuze kat of een kat die altijd binnenshuis wordt gehouden kan zich bedreigd voelen door veranderingen in haar omgeving. Het opknappen of vervangen van meubels verwijdert alle subtiele markeringen van de kat die zorgvuldig zijn geplaatst door wrijven en krassen op een effectieve manier.

Houd de kat weg van de kamers totdat de geuren niet zo sterk meer zijn en zich hebben gemengd met de vertrouwde familiegeuren rondom het huis. Zo vermindert de draagwijdte van de geur. U kunt dit proces versnellen door zelf de geur van de kat te verspreiden. Neem een zachte katoenen doek en wrijf het zachtjes rondom het gezicht van de kat (waar de geurklieren aanwezig zijn die de individuele geur van de kat produceren). De uitscheiding die verzameld is bevat feromonen die meteen een boodschap van vertrouwen en veiligheid aan de hersenen van de kat geven. Wrijf de doek tegen meubels of muren op kathoogte waar het probleem zich voordoet en herhaal dit meerdere keren per dag.

De kat zal waarschijnlijk minder vaak sproeien als ze zich ervan bewust is dat haar eigen geur al aanwezig is. Uw dierenarts kan u ook een product geven dat bestaat uit synthetische feromonen (Feliway Ceva Animal Health) dat hetzelfde doet. Als u bijvoorbeeld de bank koopt kan het helpen om van tevoren een plaid over uw oude bank te leggen en deze later over het nieuwe meubelstuk te plaatsen om het zo meer vertrouwd en aanvaardbaar te laten ruiken.

Help uw kat zich veilig te voelen

Zelfs wanneer de oorzaak van sproeien niet voor de hand ligt zijn er altijd manieren waarop u uw kat zich veilig kan laten voelen. Het beperken van het gebied waar de kat zijn ronde doet naar één of twee kamers kan bijvoorbeeld het gevoel van veiligheid verbeteren en de wens om haar gebied te markeren verminderen.

Wanneer een kat simpelweg te gestresst is om de situatie op te lossen, is het de moeite waard om te overwegen om de bedreigde kat (of de aggressor) te verhuizen naar een plek waar geen andere katten zijn. Zonder de druk van het moeten omgaan met andere katten, zal de bedreigde kat waarschijnlijk niet sproeien en op deze manier kunt u er zeker van zijn dat uw kat een stuk gelukkiger zal zijn. Zelfs een agressieve kat is vaak gestresst in een omgeving met meerdere katten en kan profiteren van een huis waar hij als eenling verblijft.

Hulp van een specialist Sproeien en plassen kan bij veel katten worden verholpen met behulp van de hier beschreven technieken. In sommige gevallen kan het probleem hardnekkig zijn. Het is dan raadzamer om dit met uw dierenarts te bespreken dan om het zelf op te lossen. (Bron Feline Adviesraad - www.fabcats.org)

[ ↑ skip to content ↑ ]