Het introduceren van je nieuwe kat of kitten aan je huisdieren

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De kennismaking tussen een nieuwe kat of kitten en je andere kat of hond is best spannend. Met een voorzichtige introductie zorg je dat alle dieren zo goed mogelijk met elkaar omgaan. Zo heb je een veel betere kans op een fijne start van een lang en gelukkig leven samen. In dit artikel lees je hoe je ’t aanpakt.

Het introduceren van katten aan katten

Allereerst: katten zijn niet per se sociale wezens. In tegenstelling tot honden, zijn veel katten heel gelukkig in hun eentje. De meeste hebben niet direct behoefte aan een nieuwe harige huisgenoot. Hoe graag je ’t zelf ook zou willen.
Sommige katten kunnen uiteindelijk relatief gemakkelijk met een nieuwkomer leven. Maar andere zullen nooit met elkaar overweg kunnen. Of leven naast elkaar in een ongemakkelijke wapenstilstand. Houd er dus rekening mee dat je weinig invloed hebt op de relatie tussen je katten. Gelukkig zijn er een paar dingen die je wel kan doen voor een soepele kennismaking.

Zo maak je de introductie zo soepel mogelijk

Wanneer de relatie tussen je katten verkeerd start, is ’t moeilijk om deze gedragspatronen weer te doorbreken. Daarom maakt de manier waarop je de nieuwe kat of kitten introduceert een groot verschil.
Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee kan houden:

  • Een kitten vormt een kleinere bedreiging, omdat ze nog niet geslachtsrijp zijn.
  • Het kan helpen om een kitten of volwassen kat van het andere geslacht te nemen. Dit beperkt de onderlinge concurrentie tot een minimum.
  • Steriliseren kan zorgen dat eventuele problemen grotendeels verdwijnen (maar zal ze niet helemaal oplossen).
  • Kies een rustig moment voor de introductie. Neem alle tijd om beide katten gerust te stellen.
  • Zorg dat er geen strijd ontstaat over eten of veilige slaapplekjes.
  • Probeer je nieuwe kat eerst alvast met geur te introduceren. Doe dit door beide katten te aaien zonder je handen te wassen, om zo hun geuren te mixen. Je kan ook de geur van de nieuwe kat verspreiden door het hoofd zachtjes te aaien met een doek en deze doek tegen je meubels te wrijven.

Gebruik een hok of reismandje bij de eerste ontmoetingen

Bij de introductie is het belangrijk dat beide katten zich veilig voelen. Ze moeten elkaar niet kunnen achternazitten of bedreigen. Gebruik daarom tijdens eerste ontmoetingen een kittenhokje.
Kittenhokjes zijn kleine metalen kooitjes met een deurtje. De kat in het kittenhokje kan precies zien wat er gaande is, maar voelt zich veilig in z’n 'hol'. Je kan een deken over de kooi leggen om de kat zich nog veiliger te laten voelen.
Tip: als je een nieuwe kitten hebt, neem dan een iets groter hok. Zo kan je ook een bedje, water en de kattenbak in het hok plaatsen en ‘m gebruiken als vaste plek voor je kitten. Dit is ook handig wanneer de ruimte verlaat en je je nieuwe maatje niet zomaar wil achterlaten bij de andere kat.
Natuurlijk moet de kitten gedurende de nacht opgesloten blijven in het hok. Zo kunnen ze ook zonder toezicht veilig aan elkaar wennen.

De eerste ontmoetingen: zo pak je ’t aan

  • Zet je nieuwe kat of kitten in het hok of reismandje. Gebruik je een reismandje? Zet deze dan iets boven de grond, zodat de katten niet meteen oogcontact met elkaar hoeven te hebben. Dit kan leiden tot agressie.
  • Laat de inwonende kat in de kamer komen en geef je maatje aandacht en stel hem of haar gerust.
    • Rent je kat meteen weg? Forceer de ontmoeting dan niet. Sommige katten houden niet van directe ontmoetingen, maar lopen er liever (letterlijk) met een boog omheen. Ze zullen de nieuwe kat dan geleidelijk in het huishouden accepteren.
    • Als je kat tekenen van agressie vertoont, leid hem of haar dan af met een geluid. Prijs uitbundig wanneer ze elkaar rustig ontmoeten. Gebruik kleine traktaties om de katten aan te moedigen bij elkaar te blijven. Je wil immers dat je katten elkaar associëren met een positieve ervaring en aangename gebeurtenissen. Niet met schreeuwen of jagen.
  • Als je een groot hok gebruikt, kan je je inwonende kat na een paar dagen vrije toegang geven tot de ruimte wanneer de nieuwe kat in het hok zit.

De volgende stap: kennismaken zonder hok

Zijn je katten er klaar voor om elkaar ‘echt’ te ontmoeten? Dan kan je weer voedsel gebruiken als afleiding:

  • Hou wat voer achter (zodat je weet dat ze honger hebben) en voer de katten vervolgens in dezelfde kamer. Doe dit in een ruimte waar beide katten op iets hoogs kunnen springen of zich kunnen verstoppen als ze dat willen.
  • Zet het voer van de inwonende kat klaar. Laat dan de nieuwe kat uit ‘t mandje om te eten. Bepaal zelf hoe dicht ze bij elkaar mogen komen, maar laat ze niet meteen naast elkaar zitten. Beloon goed gedrag met lof en kleine traktaties.
    Doen ze ‘t goed? Dan kunnen ze hun eigen plekjes vinden en opkrullen om te slapen. Houd anders de nieuwe kat wat langer apart. En blijf de maaltijd gebruiken als moment waarop ze dichter tot elkaar kunnen komen.
  • Wanneer je zeker weet dat de katten niet gaan vechten, kan je gebruik maken van het hele huis. De katten zullen dan waarschijnlijk hun eigen slaapplekjes kiezen en een routine vinden waarbij ze vreedzaam samenleven.

Hoelang kan dit eigenlijk duren?

Elke situatie is anders. Het kan een dag of 2 tot zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren. En het kan zelfs maanden duren voordat katten echt ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid. Je bent al goed op weg wanneer je een rustige wapenstilstand hebt bereikt.

Kennismaken met de hond

Terwijl honden en katten vaak worden gezien als aartsvijanden, is het meestal eenvoudiger om een nieuwe kat aan een hond voor te stellen. Hoewel beide dieren in eerste instantie wantrouwig tegenover elkaar zijn, zien ze elkaar niet als directe concurrentie. Daarom kunnen ze het doorgaans goed met elkaar vinden.

Veiligheid voor alles: een aantal tips

Ongeacht hoe lief je dieren zijn: veiligheid komt op de eerste plaats. Houd de situatie dus goed onder controle tot je hond en kat echt aan elkaar gewend zijn. Onze tips:

  • Aai je hond en kat apart van elkaar zonder je handen te wassen om hun geuren uit te wisselen. De kat neemt dan het geurprofiel van het huis over en zal zo sneller onderdeel worden van de roedel van de hond.
  • Jonge puppy’s worden vaak erg enthousiast en proberen te 'spelen' met je nieuwe kat… die hier waarschijnlijk totaal niet op zit te wachten. Probeer dus de boel rustig te houden. Prijs de hond voor kalme ontmoetingen, laat hem of haar rustig zitten en gebruik traktaties om goed gedrag te belonen.
  • Is je hond snel opgewonden? Neem je viervoeter dan eerst mee voor een flinke wandeling om stoom af te blazen. Met name terriërs en jaaghonden (zoals windhonden) moeten goed leren dat de kat geen leuk speeltje is.
  • Ook hier is het grote hok ideaal voor de eerste ontmoetingen. Laat de hond door de tralies aan de nieuwkomer snuffelen en over ‘t eerste enthousiasme heenkomen. De kat kan zo wel sissen en blazen, maar is in ieder geval goed beschermd.
  • De kennismaking tussen hond en kat kan dus even duren. Het vraagt om veel geduld. En vergeet niet je hond te belonen wanneer hij of zij zich goed gedraagt.

    Je nieuwe kat en je hond: de kennismaking in ‘t echt

    Wanneer je beide dieren bij elkaar in de ruimte laat, zorg er dan voor dat er voldoende plekken zijn waar de kat kan ‘ontsnappen’. Zoals hoge richels of meubilair waarop ze kunnen klimmen. En laat de hond en kat natuurlijk nooit samen totdat je er écht zeker van bent dat ze veilig bij elkaar zijn.
    Tot slot: het voer van de kat is enorm verleidelijk voor je hond. Zorg dat je de brokjes of het natvoer van je kat buiten bereik van je hond neerzet. Ook zijn veel honden helaas erg dol op de kattenbak. Plaats deze dus ook op een plek waar je hond niet kan komen.
    Heel veel plezier en succes!

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten