[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Een gezonde huid en een gezonde vacht

Een van de belangrijkste dingen als u uw kat in topconditie wilt houden, is ervoor zorgen dat ze een gezonde huid en vacht heeft. Hoeveel verzorging uw kat nodig heeft, zal afhangen van haar ras, maar meestal geldt de regel: hoe meer haar een kat heeft, hoe meer ze geborsteld en verzorgd moet worden. Elke kat zal echter baat hebben bij een goed verzorgingsregime. Katten gebruiken hun tong en tanden om zichzelf te verzorgen, maar daardoor slikken ze haar in. Dit haar verteert niet en kan haarballen vormen. Deze worden meestal uitgescheiden in de stoelgang of uitgebraakt, wat voor een onaangename verrassing kan zorgen. In het slechtste geval kunnen ze echter een verstopping veroorzaken in de darmen van uw kat, die mogelijk chirurgisch verwijderd moet worden. Een van de meest efficiënte manieren om de vorming van haarballen te verminderen is een regelmatige verzorging, en voeding met voldoende vezels.

Doe-Het-Zelf-verzorging

Dit is een unieke gelegenheid om tijd door te brengen met uw kat en de band tussen u en uw kat te versterken. Sommige katten houden ervan om geborsteld te worden. Andere zullen dan weer een beetje aangemoedigd moeten worden. Het is een goed idee om wat snacks of brokken in de buurt te hebben. Zo kunt u deze af en toe geven tijdens het borstelen (zonder de kat overmatig te voederen), als beloning omdat ze rustig is. Voor sommige katten kan het al voldoende zijn dat u ze beloont met extra knuffels. Om uw kat thuis te verzorgen, hebt u de juiste uitrusting nodig. Er bestaan veel verschillende soorten borstels en kammen, dus vraag advies aan uw dierenarts over welke het meest geschikt zijn voor de vacht van uw kat.

Regelmatig borstelen

Langharige rassen zullen regelmatig geborsteld moeten worden - idealiter elke dag - om ervoor te zorgen dat de vacht in goede conditie blijft en om klitten te voorkomen. Het verwijderen van deze klitten kan immers moeilijk en pijnlijk zijn. Zelfs als u een kortharige kat hebt, draagt het borstelen bij tot een gezonde huid, en biedt het u de mogelijkheid om te controleren op tekenen van huidirritatie of knobbels. Begin door zachtjes in de richting van de haargroei te borstelen. Misschien zult u klitten moeten ontwarren met uw vingers, of voorzichtig met een schaar. Dring niet aan als uw kat tekenen van ongemak of stress vertoont. Het is beter om een aantal korte verzorgingssessies in te lassen waarbij uw kat op haar gemak is, dan terecht te komen in een worsteling die ertoe leidt dat uw kat bang wordt als ze de borstel nog maar ziet!

Badtijd

Katten kunnen zichzelf goed schoon houden, dus doorgaans is het niet nodig om ze regelmatig een bad te geven. Voor de behandeling van bepaalde huidziekten, of als uw kat zich bijzonder vuil gemaakt heeft, kan het echter nodig zijn om haar een bad te geven. Gebruik altijd een speciaal samengestelde kattenshampoo, en let erop dat het water niet te warm of te koud is. Veel katten houden er niet van om gewassen te worden. Het zou dus kunnen dat u hulp van iemand nodig hebt. Wees zo rustig mogelijk. Begin bij het hoofd, en werk zachtjes naar de staart toe. Spoel grondig de shampoo uit haar vacht, en wikkel haar daarna in een zachte handdoek. Zorg ervoor dat u haar goed afdroogt - en vergeet niet haar een dikke beloning te geven wanneer u klaar bent!

De juiste voeding

Een ander belangrijk facet bij het in stand houden van een gezonde vacht is voeding. Haar bestaat grotendeels uit eiwitten en hoe beter de voeding van uw kat is, hoe gezonder haar vacht zal zijn. Voeding met eiwitten van goede kwaliteit, die bovendien rijk is aan vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren (met name omega-3- en omega-6-vetzuren), is bijzonder goed voor de gezondheid van de vacht en huid van uw kat. Als de vacht van uw kat er dof of vet uitziet, of als haar huid droog en schilferig is, dan is dat misschien te wijten aan haar voeding. Aarzel niet om uw dierenarts te vragen welke voeding hij/zij zou aanraden om de huid en vacht van uw kat gezond te houden.
[ ↑ skip to content ↑ ]