[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Kattenrouw

Er wordt weinig aandacht besteed aan het onderwerp kattenrouw, grotendeels omdat ze vaak worden gezien als onafhankelijke dieren die een groot deel van hun 'wilde' natuur behouden. Maar katten vertonen wel degelijk veranderingen in hun gedrag na het verlies van een andere kat en soms zijn deze moeilijk te begrijpen.

Wanneer dieren nauw met elkaar verbonden zijn is de kans groter dat ze van streek raken door het verlies van hun metgezel. Zelfs katten die constant met elkaar vechten treuren om het verlies van een gevechtspartner. Hoewel niemand ooit zal weten of een kat de dood begrijpt, zijn ze er zeker van op de hoogte dat een huisgenoot ontbreekt en dat er iets is veranderd in huis. Het verdriet van de eigenaar na het verlies van een huisdier kan naar de kat worden overgebracht, wat kan worden toegevoegd aan de verwarring die deze voelt.

Tekenen van rouw

Het is niet mogelijk om te voorspellen hoe een kat zich zal gedragen wanneer een metgezel ontbreekt. Sommige katten lijken hier helemaal niet door te worden beïnvloed, sommigen lijken zelfs gelukkiger te worden wanneer hun huisgenoot verdwijnt. Anderen kunnen stoppen met eten en verliezen de interesse in hun omgeving, zitten en staren; ze lijken depressief te worden. Een aantal katten ondergaan persoonlijkheids- of gedragsveranderingen wanneer hun metgezel weg is.

Hoewel er nog geen groot onderzoek is gedaan naar het onderwerp kattenverlies, is er uit een enquete, die door de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, de Amerikaanse Vereniging voor het Voorkomen van Wreedheid naar Dieren, is gehouden, gekomen dat katten minder aten, meer sliepen en steeds luider werden na de dood van hun metgezel. Maar wat vooral bemoedigend is, is het feit dat in de 160 ondervraagde huishoudens alle huisdieren die hun metgezel hadden verloren zich binnen zes maanden weer normaal gedroegen.

Hoe kunnen we helpen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doe om een rouwende kat te helpen het verlies te boven te komen. Minimalisering van veranderingen geeft de kat de tijd om het verlies van een metgezel te dragen. Houd de routine van de kat hetzelfde. Veranderingen in voertijden of zelfs het verplaatsen van meubilair kan meer stress veroorzaken.

Een rouwende kat kan stoppen met eten. Een kat die meerdere dagen niet eet loopt het gevaar op een potentieel fatale leverziekte die hepatic lipidosis wordt genoemd. Stimuleer het eten door het voer op te warmen of er water of vleessap bij te voegen. Blijf gedurende etenstijd bij uw kat zitten om haar zo gerust te stellen. Kom niet in de verleiding om het voedingspatroon te veranderen om zo de eetlust te stimuleren, omdat dit de spijsvertering kan verstoren. Als de kat langer dan drie dagen niet eet, ga dan naar de dierenarts voor advies.

Kwaliteitstijd Besteed meer tijd aan de kat door verzorging, aaien en spelen. Dit zal een positief gevoel geven aan eventuele veranderingen in het huis die de kat waarneemt. Probeer een verloren kat niet meteen te vervangen. Hoewel uw overgebleven kat een langetermijn-metgezel kan missen, is het onwaarschijnlijk dat ze een vreemde zal verwelkomen wanneer ze nog steeds onrustig is over het verlies. Een nieuwe kat is op dit moment alleen een extra bron van stress. Net als bij veel andere soorten kan het ruiken en besnuffelen van het dode lichaam van hun metgezel een noodzakelijk onderdeel van het rouwproces zijn. Het kan daarom nuttig zijn om het lichaam van een kat die euthanasie heeft ondergaan thuis te brengen in plaats van deze te laten cremeren bij de dierenarts.

Wanneer er dramatische veranderingen in het gedrag optreden dient een kat altijd gecontroleerd te worden door een dierenarts op onderliggende fysieke problemen. Onopgeloste gedragsproblemen kunnen worden doorverwezen naar diergedragsdeskundigen.

Ondersteuning bij huisdierverlies Uw kat helpen om het verdriet te boven te komen kan vooral moeilijk zijn als u zelf problemen heeft om met het verlies van uw kat om te gaan. Soms helpt het om uw gevoelens te delen met iemand die weet hoe pijnlijk het verlies van een huisdier kan zijn.

Bron: Feline Adviesraad- www.fabcats.org

 

[ ↑ skip to content ↑ ]